Hoppa till innehåll

SOS Manifestation no 4, Malmö Stad utlys klimatnödläge!

Vårt Malmöinitiativ om att Malmö Stad ska utlysa klimatnödläge fick in fler än 800 röster. Vi bjöd därför in till vår fjärde manifestation för att belysa detta, den 19:e juni utanför Rådhuset på Stortorget i Malmö.

Vi vill med våra SOS-aktioner förmå kommunfullmäktige att agera, såväl i sina roller som kommunens högsta företrädare som representanter för de olika partierna på nationell nivå, på det nödläge som jordens natur, djur och befolkning befinner sig i.

We are running out of time!
Foto: André de Loisted

För att öka pressen i våra krav så valde ett antal aktivister att limma fast sig för att utgöra en mänsklig blockad vid huvudingången till rådhuset där politikerna möttes. Blockaden var symbolisk eftersom vi lämnade gott om utrymme för förbipasserande och det dessutom finns flera andra in- och utgångar till byggnaden.

Rådhusets trappa med tappra rebeller

En annan grupp aktivister utmanade ordningen inne i kommunfullmäktigesalen genom att läsa ett talmanus: när den förste talaren blev avbruten och bortförd av ordningsvakter, så tog nästa talare vid. Totalt var det fem talare som läste högt ur dikten ”Vi sörjer”.

Första talaren blir snart handgripligen utforslad.

Vi fick, som vanligt, stort stöd av förbipasserande som stannade till och samtalade med oss. Väldigt många är medvetna om problematiken och krisen vi står inför och förstår att det måste till kraftfulla åtgärder och en stor omställning.

Mer och mer koldioxid skapar klimathot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.