Hoppa till innehåll

Överenskommelse inför Aktion Extinction Rebellion

Denna överenskommelse är bindande för alla deltagare i den aktion baserad på icke-våld som vi strax ska inleda. Om du vill delta i Extinction Rebellions aktioner, så måste du följa denna gemensamma överenskommelse. Konsensus om icke-våld är ett krav.

Vårt handlande är baserat på svensk nödrätt, som säger att vår aktion är laglig. Vi genomför aktioner för att väcka uppmärksamhet på den klimatkris vi befinner oss i. Vi agerar för att skydda vårt land och planeten vi bor på, vårt hem. Vi gör uppror mot massutrotningen av växter och djur, eftersom även vi människor lever under samma hot mot vår gemensamma existens. Vi samarbetar och stödjer andra grupper och nätverk runtom i Sverige och i världen, genom att dels agera i våra lokala grupper och genom att delta i större samordnade aktioner. Vi respekterar att alla rörelser är olika och väljer olika metoder och taktik beroende på omständigheterna.

Vi visar alltid hänsyn till människor som är sysselsatta med sina dagliga rutiner. Vi önskar att det inte vore nödvändigt att störa ordningen, men vi accepterar att de system vi lever i (politiska, ekonomiska och sociala) tvingar oss till att genomföra störande aktioner. Om aktioner inte genomförs där de får störst inverkan, till exempel centralt i städer och på allmänna platser, så kommer uppmärksamheten tyvärr att vara minimal och lokal. Vi förstår att arbetande människor som påverkas av våra handlingar är beroende av sina jobb för att försörja sig själva och sin familj.

Våra aktioner genomsyras helt och hållet av icke-våld och våra handlingar och kommunikation med allmänheten, arbetare, myndigheter och varandra är fredliga. Vi behandlar alla med värdighet och respekt. Vi anser att icke-våld är helt nödvändigt för vår kampanj och förstår samtidigt att det är ett privilegium som inte är tillgängligt för alla.

Vi tar ansvar för våra handlingar, agerar lugnt och försiktigt och strävar efter att inte utsätta människor för fara.

Vi agerar inte under påverkan av alkohol eller andra droger. Vi ser till att vi har kunskap om de rättsliga följderna av våra handlingar och tar ansvar för dem. Vi värnar om en hållbar kultur som innebär att vi tar hand om oss själva och varandra för att vi ska kunna agera effektivt och långsiktigt. Säkerhet är högsta prioritet i alla sammanhang.

Vi planerar aktioner omsorgsfullt, med nödutgångar i åtanke vid blockader. Vi överväger noga följderna av våra handlingar för trafik och transportvägar i syfte att undanröja negativa effekter för räddningstjänst och ambulanser. Vi startar ingen aktion såvida vi inte är tränade och medvetna om vad vi gör.

Jämsides med protester och aktioner med civil olydnad, uppmuntrar vi konstruktiv direkt aktion som visar på lösningar av den klimatkris och det hot mot biologisk mångfald som mänskligheten befinner sig i. Vi uppmuntrar skapandet av en hållbar kultur, som stödjer oss när vi fokuserar på dessa lösningar i mer samverkande gemenskaper. Vi sprider berättelser om positiv förändring för att uppmuntra andra att agera. Detta bygger ett starkt narrativ i vårt motstånd mot att fortsätta i de destruktiva hjulspår som lett fram till nödläget för klimatet.

Som aktivister på norra halvklotet, är vi medvetna om våra privilegier. Vi arbetar på att skapa en större förståelse för vad detta innebär. Vi agerar i solidaritet med de som kämpar för social och ekonomisk rättvisa utanför Sverige och Europa och anser att våra kamper är enade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.