Hoppa till innehåll

Die-in för Klimatnödläge på Triangeln av Extinction Rebellion

Pressmeddelande, torsdag 2019-07-18

I Triangelns köpcenter i Malmö genomför idag rörelsen Extinction Rebellion en protest med civil olydnad, genom att spela döda.  Syftet är att väcka uppmärksamhet kring att Malmö stad vägrar att utlysa klimatnödläge. Beslutsfattare i allt fler länder och städer runt om i världen — till exempel staden New York, Storbritannien och även påven — vågar tala klarspråk om den pågående klimatkrisen, men i Malmö råder handlingsförlamning och tystnad.

Konflikten ökar mellan å ena sidan Malmös politiska majoritet och å andra sidan en växande folklig opinion som kräver omedelbara åtgärder för att komma till rätta med den galopperande klimatkrisen. 


– Vi måste agera nu för att dämpa de kriser som följer i spåren av de globala klimatförändringarna, säger Ann Engqvist som deltar i rörelsen Extinction Rebellion.

Klimatnödläge utlyses i allt fler städer världen över. Idag har det spridit sig till 17 länder och omfattar mer än 140 miljoner människor, inräknat katolska kyrkan är det mer än 1,2 miljarder människor. Att utlysa klimatnödläge är att tydligt signalera vikten av att omedelbart agera mot klimathoten. Om inget görs åt den globala uppvärmningen riskerar exempelvis stora delar av Malmö att hamna under vatten.

Aktionen idag, som sker ungefär klockan 17:30, är bara en av ett tiotal aktioner som genomförts i Skåne i år av rörelsen Extinction Rebellion (XR), som är i frontlinjen för kampen mot den eskalerande klimatkatastrofen. Senast i tisdags förra veckan blockerade XR entrén till Malmö Airport och liknande aktioner har genomförts av XR på flera andra platser, bland annat i Stockholm, Göteborg och Örebro. Särskilt i Storbritannien har rörelsen ett stort stöd med tusentals aktivister som agerar med civil olydnad för att störa “Business as Usual”.

Extinction Rebellion genomför dagens aktion för att vi kräver att stadens politiker tar ansvar.  Vi kräver att politikerna skrider till handling och utlyser klimatnödläge, annars bör de stiga åt sidan och ge plats för andra som inser stundens allvar.  

— Vi kan inte ha en politik som leder rakt mot en katastrof. Vi måste ha en ny politisk inriktning och klimatnödläget är ett första steg för att ta tag i problemen på riktigt, säger Pernilla Weman.

Pressbilder: Bilder från aktionen laddas upp till Facebook och bilder finns även på: https://www.flickr.com/photos/xrskane/albums  (Fria att användas om fotografens namn uppges.)

Mer information

Climate Emergency Declaration ger bakgrundsinfo till klimatnödläge och aktuell information om vem som utlyser nödläget och var: https://climateemergencydeclaration.org 

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

https://www.extinctionrebellion.se / www.facebook.com/extinctionrebellionsverige

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.