Hoppa till innehåll

Rättegång i Oslo

Tre rättsfall på en dag. Måndagens blockad vid Majorstuen, onsdagens blockad vid Karl Johan och fredagens partyblockad vid Hausmanns gata. Sammanlagt 24h i arresten och åklagaren yrkade på 22.000:- i böter eller 29 dagar i fängelse.

Mitt motiv var att uppmärksamma klimatkatastrofens omfattning och akuta läge. Jag nämnde att omfattningen är i nivå av ett globalt kärnvapenkrig. Dess akuta läge avspeglas bra i en rapport från NASA (publicerad igår) som förutspår en nedgång med 25% av majsproduktionen och 17% av veteproduktionen globalt inom bara 10 år. För att inte det är nog uttalade sig Johan Rockström om stora obeboeliga områden i Europa om 10-20 år och Director of National Security i USA om havererad globala matleveranser och som följd oro, uppror och krig inom 10-20 år. Samtidigt ökar nu Norge oljeproduktionen fram till 2030.

Norsk polis har under hela detta fall grovt åsidosatt rättssäkerheten. Jag började därför med att uppmärksamma min oro över Norsk rättssäkerhet och att mina mänskliga rättigheter har kränkts genom att hänvisa till Europakonventionen, artikel 6 ”Rätt till en rättvis rättegång”. När åtal har väckts har den åtalade rätt att ta del av förundersökning och bevisen. Jag var tre gånger på polisstationen i Oslo och vägrades att ta del av förundersökningen. När jag åkte hem ringde jag flera gånger och fick till sist kontakt med polisåklagaren. När jag vä hänvisade till Europakonventionen sa han att jag kunde ringa in och få bevisningen uppläst. Jag fick bara en kortfattad redogörelse över vilka vittnen som var kallade. När jag igår anlände till Oslo gick jag upp till polisstationen och fick se bevisen med massor av information jag inte hade fått ta del av – dagen innan rättegången! Därefter fick jag inte lämna polisstationen förrän en polis hade kollat igenom alla mina anteckningar, vilket var hela mitt försvar. Som om det inte var nog har jag ett utvisningshot hängande över mig fortfarande. Trots flertalet försök att få klarhet i fallet vet jag fortfarande inte om det är öppet och om jag hotas av utvisning från Norge.Domaren såg mycket bekymrad ut när jag redogjorde för detta.

Mitt försvar handlade om att väga vår störning mot yttrandefriheten och församlingsfriheten, Grundloven §100,101 samt Europakonventionen artikel 10,11. All demonstration medför någon form av störning och polisens ingripande och straffet skall vägas mot våra rättigheter att uttrycka oss. I Europakonventionen §100, 3’e stycket, står även att relevansen i demonstrationens budskap skall vägas in. I det här fallet kan jag inte tänka mig något mer relevant budskap vi försökte förmedla. Norska polisen har förut blivit kritiserade för att skärma av demonstrationer och utfärda alldeles för höga böter.

Dom faller nästa vecka.

/Pontus B.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.