Hoppa till innehåll

Om oss

Bli en del av vårt uppror! Klicka här!

Extinction Rebellion Skåne är lokalgruppen för oss som bor i Skåne. Vi finns för närvarande framför allt i Lund och Malmö, där vi bland annat driver kampanjer för klimatnödläge och ordnar olika icke-våldsaktioner för att skapa uppmärksamhet kring massutrotningen av arter och den pågående klimatkatastrofen. Vill du också kämpa för en hållbarare värld? Bli en av oss!

XR Skåne är helt enkelt XR i södra Sverige. Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) är ett internationellt systemkritiskt aktivistnätverk med rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen.

Extinction Rebellion (XR) vill uppnå radikal förändring i syfte att minska risken för mänsklig utrotning och ekologisk kollaps.

’Det pågår en massutrotning av liv på jorden och klimatet närmar sig kollaps. Även mänsklighetens existens är hotad.’

Extinction Rebellion Sverige

XR startades i maj 2018, och vill förhindra förlusten av biologisk mångfald och vi kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

I Malmö har vi jobbat mycket på att få media att tala klarspråk och på att politikerna ska utlysa kommunalt klimatnödläge. Kommunen har efter våra aktioner valt att konstatera att det råder klimatnödläge: ”Klimatnödläge råder. Men att utlysa ett nödläge där vi som kommun binder oss att ta kompensatoriskt ansvar för högre nivåers misslyckande är ekonomiskt omöjligt.”

XR fortsätter kämpa för att makthavare ska ta sitt ansvar för klimatkrisen och vända på utvecklingen genom att stoppa fossila bränslen och satsa på alternativen.

’Instead, the government irresponsibly promotes rampant consumerism and free-market fundamentalism, and allows greenhouse gas emissions to rise.’

Dr Alison Green Pro vice-chancellor (academic), Arden University, National Director and 93 other signatories in an article in the Guardian.

Välkommen att delta – du behöver ingen tillåtelse, alla som följer våra principer och värderingar kan ansluta sig. Det är kärlek och omsorg om vår gemensamma framtid som driver upproret och får det att växa. Vi är beredda att möta vår tids ödesfrågor och den sorg som de väcker.

XR:s Principer och värderingar.

Läs mycket mer om oss på Extinction Rebellion Sverige.

Cookie policy Privacy policy