Hoppa till innehåll

KLIMATRÄTTVISA

Aktivister och samhällen i globala syd har länge förespråkat principerna för klimat- och ekologisk rättvisa när det gäller att skriva och genomföra klimatpolitik.

En rik minoritet av världens länder, företag och människor är den främsta orsaken till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

  • Sverige har en historisk skuld av höga utsläpp av växthusgaser som måste kompenseras genom en snabb omställning till ett fossilfritt samhälle. Samtidigt måste Sverige stötta länder som inte haft samma historiska utsläpp i att utvecklas mot fossilfri välfärd.
  • Sveriges omställning till ett fossilfritt samhälle får inte ske genom att utnyttja människor i andra länder, miljöförstöring utanför Sveriges gränser eller utsläpp i andra länder.
  • Människor som förlorar sina jobb i omställningen måste ges stöd och möjlighet till utbildning inom fossilfri verksamhet.
  • Sverige måste erkänna att klimatkrisen drabbar ojämlikt, motverka dessa orättvisor och arbeta för ursprungsbefolkningars rättigheter och människor i det globala syd. 

https://extinctionrebellion.se/om-oss/klimatrattvisa/

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.