Hoppa till innehåll

Aktion för att uppmärksamma luftföroreningar

Malmö: Aktion för att uppmärksamma luftföroreningar

Varje år dör 4,2 miljoner människor på grund av luftföroreningar orsakade av utsläpp från fordon, kolkraftverk, fabriker, gruvor, oljeraffinaderier, förbränning av avfall och uppvärmning med förorenade bränslen (WHO). 91% av världens befolkning lever på platser där luftkvaliteten överstiger WHOs riktlinjer. 

Mellan onsdag 22/5 och torsdag 23/5 utförde aktivister från nätverket Extinction Rebellion en aktion för att uppmärksamma allvaret med mänsklighetens utsläpp och de konsekvenser de får för människor över hela världen redan idag. Malmös statyer bär nu andningsmasker för att skydda sig från våra utsläpp. 

Extinction Rebellion (XR) kräver omedelbara krislösningar för klimatet. Initiativet lanserades i Storbritannien i oktober 2018 och har sedan dess fort spridits världen över. Under påskveckan utfördes uppmärksammade aktioner i bland annat London, Stockholm och Malmö. Fredlig civil olydnad används som metod för att väcka allmänhetens och politikernas medvetenhet om klimatkrisen.

Rörelsen ser torsdagens aktion som en av många pågående aktioner för att kommunicera allvaret i klimatkrisen.

Information om luftföroreningar: https://www.who.int/airpollution/en/ 

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och förlusten av arter ska behandlas som en kris, och att politiker ska agera omedelbart och kraftfullt för att ställa om samhället. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.https://rebellion.earth / www.facebook.com/extinctionrebellionsverige / https://www.extinctionrebellion.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.