Hoppa till innehåll

Aktion vid Malmö rådhus för klimatnödläge

Pressmeddelande, 23 maj 2019

Aktion vid Malmö rådhus för klimatnödläge

Storbritannien och Irland var nyligen de första länderna i världen som utlyste klimatnödläge. Nu uppmanar miljöaktivister Malmö att visa resten av Sverige vägen genom att bli första kommun att göra det samma.

Klockan 12 på torsdag 23/5 samlas aktivister från det internationella klimatuppropet Extinction Rebellion på Stortorget för att protestera under kommunfullmäktiges möte. Tonerna till “Vem kan segla förutan vind” driver över torget när musiker från hela Malmö stämmer upp för klimatet. 

För två månader sedan lanserade Extinction Rebellion sitt Malmöinitiativ, med en vädjan om att kommunen omedelbart utlyser klimatnödläge. Liknande förslag har lagts fram i bland annat Stockholm, Göteborg och Lund. Nödläget är, enligt aktivisterna, en metod för att frigöra de resurser som behövs för att möta klimatkrisen. Malmöinitiativet har nu mer än 450 underskrifter.

Över 500 lokala myndigheter i världen har utlyst klimatnödläge. Den 1 maj blev Storbritannien första land att utlysa klimatnödläge. En dryg vecka senare följde Irland efter. I december uppmanade etablerade organisationer som WWF och Naturskyddsföreningen invånare i Sveriges kommuner att ställa samma krav på sina politiker.

Upproret Extinction Rebellion (XR) kräver omedelbara krislösningar för klimatet. Initiativet lanserades i Storbritannien i oktober 2018 och har sedan dess fort spridits världen över. Under påskveckan utfördes uppmärksammade aktioner i bland annat London, Stockholm och Malmö. Fredlig civil olydnad används som metod för att väcka allmänhetens och politikernas medvetenhet om klimatkrisen.

Rörelsen ser torsdagens aktion som en av många pågående aktioner för att kommunicera allvaret i klimatkrisen.


Vårt Malmöinitiativ:Klicka här för att läsa vårt Malmöinitiativ

Vår debattartikel: Klicka här för att läsa Extinction Rebellions debattartikel i Sydsvenskan i samband med lanserandet av Malmöinitiativet

Mer information om klimatnödläge/Climate Emergency:

Lista på orter som redan har utlyst klimatnödläge

Council Action on Climate Emergency

Klimatnödläge på kommunnivå (översättning av Local first implementation (PDF) )

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och förlusten av arter ska behandlas som en kris, och att politiker ska agera omedelbart och kraftfullt för att ställa om samhället. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

https://rebellion.earth / www.facebook.com/extinctionrebellionsverige / https://www.extinctionrebellion.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.