Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Klimataktion i Malmö onsdag 19/6, 11:30

Aktion vid Malmö rådhus för klimatnödläge

Under onsdagsförmiddagen limmar ett antal aktivister från klimatnätverket Extinction Rebellion fast sig i ingången till Malmö Rådhus. “Vi sitter fast med politikernas beslut”, säger en av aktivisterna.

Vid halv tolv på onsdagen 19/6 samlas aktivister från det internationella klimatuppropet Extinction Rebellion på Stortorget för att protestera under kommunfullmäktiges möte. Genom att bland annat limma fast sig och sitta i vägen blockerar aktivisterna ingången till rådhuset. Syftet är, enligt aktivisterna, att visa att staden inte kan fortsätta med “Business as usual”.

I mars lanserade Extinction Rebellion sitt Malmöinitiativ, med en vädjan om att kommunen omedelbart utlyser klimatnödläge. Liknande förslag har lagts fram i bland annat Stockholm, Göteborg och Lund. Nödläget är, enligt aktivisterna, en metod för att frigöra de resurser som behövs för att möta klimatkrisen. “Malmöinitiativet” är Malmö Stads egen plattform för att låta medborgarna lämna – och rösta för – olika förslag. Om minst 100 personer röstar för ett förslag så måste politikerna sedan behandla det. Extinction Rebellions förslag skrevs under av fler än 800 personer, vilket gör det till ett av de Malmöinitiativ som fått flest röster sen systemet infördes.

Över 600 lokala myndigheter världen över, och 13 länder har utlyst klimatnödläge. För några dagar sedan utlyste påven Franciskus ett globalt klimatnödläge. I december uppmanade etablerade organisationer som WWF och Naturskyddsföreningen invånare i Sveriges kommuner att ställa samma krav på sina politiker.

Upproret Extinction Rebellion (XR) kräver omedelbara krislösningar för klimatet. Initiativet lanserades i Storbritannien i oktober 2018 och har sedan dess fort spridits världen över. Under påskveckan utfördes uppmärksammade aktioner i bland annat London, Stockholm och Malmö. Fredlig civil olydnad används som metod för att väcka allmänhetens och politikernas medvetenhet om klimatkrisen.

Rörelsen ser onsdagens aktion som en av många pågående aktioner för att kommunicera allvaret i klimatkrisen.

Vårt Malmöinitiativ: Klicka här för att läsa vårt Malmöinitiativ

Vår debattartikel: Klicka här för att läsa Extinction Rebellions debattartikel i Sydsvenskan i samband med lanserandet av Malmöinitiativet

Mer information om klimatnödläge/Climate Emergency:

Lista på orter som redan har utlyst klimatnödläge

Council Action on Climate Emergency

Klimatnödläge på kommunnivå (översättning av Local first implementation (PDF) )

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och förlusten av arter ska behandlas som en kris, och att politiker ska agera omedelbart och kraftfullt för att ställa om samhället. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

https://rebellion.earth / www.facebook.com/extinctionrebellionsverige / https://www.extinctionrebellion.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.