Hoppa till innehåll

Klimataktion blockerar flygplats

Klockan 9 tisdagen 9 juli blockerade ett antal aktivister från Extinction Rebellion Skåne ingången till Malmö Airport (Sturup). Syftet är att uppmärksamma de skador på miljön och klimatet som flyget orsakar.

Rakt framför huvudingången till flygplatsen sitter aktivisterna. Genom att hålla i varandra bildar de en mänsklig kedja som alla som vill ta sig in i byggnaden måste ta sig runt eller klättra över. Flyget står för runt tio procent av Sveriges totala utsläpp. För att bromsa klimatförändringarna räcker det alltså inte att privatpersoner slutar flyga, men det är ett steg på rätt väg, påpekar aktivisterna. Med en enda flygresa till Thailand förbrukar en person lika mycket CO2 som en person maximalt bör släppa ut på ett helt år, för att hålla sig inom hållbara utsläppsnivåer.

– Vi måste lära oss att se flygresor som ett skadligt beteende, säger Ann Engqvist, en av aktivisterna.

Just nu är det semestertider, men även om allt fler väljer tåget har regeringen varken gjort något för att underlätta det valet eller för att minska flyget. Till exempel låter regeringen det helstatliga Swedavia investera 44 miljarder i Arlanda, för att öka antalet passagerare från 26 miljoner till 40 miljoner per år. Genom att fredligt blockera Malmö Airport, Sveriges fjärde största flygplats, med över två miljoner resenärer per år, vill Extinction Rebellion lyfta frågan om vilken skada flyget gör på vår miljö och vårt klimat.

– I slutändan är allas vår framtid viktigare än en semesterresa, säger Pernilla Weman, en annan av aktivisterna.

Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och förlusten av arter ska behandlas som en kris, och att politiker ska agera omedelbart och kraftfullt för att ställa om samhället. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.
Mer information om Extinction Rebellion finns på https://www.extinctionrebellion.se och   www.facebook.com/extinctionrebellionsverige

Fakta
* Sturups flygplats invigdes i december 1972. 2007 bytte flygplatsen namn till Malmö Airport.
* 2018 hade flygplatsen ‭2 148 359‬ resenärer, varav 977 141 utrikespassagerare och 1 171 218 inrikespassagerare.
* Globalt står flyget för 4–5 procent av alla klimatpåverkande utsläpp. För Sveriges del utgör flygresor en tiondel av våra totala utsläpp.
* Nästan 90 procent av svenskarnas flygresor är utrikesresor.
* En resa till Thailand för en person ger ungefär två ton koldioxidutsläpp. Det motsvarar vad en genomsnittlig personbil släpper ut under ett år, eller en persons hela hållbara utsläppsutrymme för ett år.

Källor: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Statistik/Flygplatsstatistik-/
https://www.swedavia.se/malmo/om-flygplatsen/
https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-5/fem-fragor-om-flygresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.