Hoppa till innehåll

Malmö: SOS aktion för klimatnödläge /climate emergency action

/ English below/

Torsdagen den 31/10 har vi en aktion i Malmö. Vi kallar aktionen för ”Blood on our hands”.

ANLEDNING:
Med undantag för en artikel i Sydsvenskan, då en journalist pratade med alla politiska partier, så har Malmös politiker aldrig diskuterat Extinction Rebellion Skånes initiativ om klimatnödläge – en petition undertecknad av 883 malmöbor.
Den 31:a ska man debattera kring när beslut i frågan ska fattas.

XR-AKTION
Vi kommer vara på plats, och det blir dramatiskt..

NYCKELORD:
Låtsasblod. Rött/ vitt / svart. Begravning. Blodiga gosedjur. Brigade.

KLÄDSEL:
Svart och vitt.

TID:
11-14

PLATS:
Vi möts utanför Stadshuset i Malmö, och går sakta mot Rådhuset.

Vem kan delta i den här aktionen? Alla!

OM KLIMATNÖDLÄGE:
Fler och fler länder och städer utlyser nu klimatnödläge. C40 som består av 94 globala storstäder gick förra veckan ut och erkände att vi befinner oss i en ekologisk kris och att det är städerna som måste ta sitt ansvar. Köpenhamn och Stockholm kommer nu agera som om vi har klimatkris.
När ska Malmö stad ta klimat frågan på största allvar och utföra en hållbar handlingsplan för den akuta situation vi befinner oss i?
Extinction Rebellion Skånes Malmö initiativ om att Malmö Stad ska utlysa klimatnödläge fick över 800 röster – men Malmös politiker har ändå inte agerat. Nu bjuder Extinction Rebellion Skåne in till vår sjunde manifestation för att belysa detta, den 31 oktober utanför Rådhuset på Stortorget i Malmö.

Vi vill att kommunfullmäktige ska agera, både i sina roller som kommunens högsta företrädare men även som representanter för de olika partierna på nationell nivå, på det nödläge som jordens natur, djur och befolkning befinner sig i.

On Thursday the 31/10 there will be an action in Malmö. The working name of the action is ”Blood on our hands”.

THE REASON:
With the exception of an article in the Sydsvenskan newspaper, when a journalist talked to all political parties, the politicians of Malmö have never discussed Extinction Rebellion Skåne’s initiative about declaring climate emergency – a petition signed by 883 people.

On the 31st the city council will debate when to take a decision regarding our proposal.

XR ACTION:
We will be there, and it will be dramatic…

KEYWORDS:
(fake) blood. Red/White/black. Funeral. Bloody teddybears. Brigade.

DRESSCODE:
Black and white.

TIME:
11 AM- 2 PM

PLACE:
We meet up outside Stadshuset in Malmö, and we will walk slowly towards Rådhuset.

About climate emergency:
More and more countries and cities are now declaring a climate emergency. C40, which consists of 94 major cities around the world, last week admitted that we are in the midst of a climate emergency and that cities must play their part. Copenhagen and Stockholm will now be among the cities putting climate action at the heart of all decision-making.

When will the City of Malmö take the climate crisis as seriously as these other cities, and bring in measures to act accordingly?

Extinction Rebellion Skåne’s Malmö initiative “Malmö Stad: Declare climate emergency” got over 800 signatures, but still Malmö politicians have not acted.

️Information om vårt Malmö initiativ:
I klimatavtalet i Paris 2015 beslutade världens nationer att temperaturökningen bör begränsas till max 1,5 grader. Tyvärr tyder ingenting på att uppvärmningen stannar där. Istället närmar sig klimatets kollaps med minst 3 graders ökning av medeltemperatur i slutet av detta sekel baserat på de åtgärder som nationerna hittills utlovat.
Lokala myndigheter kan spela en avgörande roll i att nå en global krislösning och Sveriges kommuner kan föregå regeringen. 967 lokala myndigheter i bla USA, Storbritannien och Australien och flera länder (bl a Italien Schweiz, Storbritannien, Irland, Skottland och Frankrike) har redan utlyst klimatnödläge och upprättat planer för att aktivt på alla nivåer i samhället arbeta för att förhindra den globala uppvärmningen att överstiga 1,5 grader.
Med vårt initiativ vill vi att även Malmö Stad utlyser klimatnödläge och erkänner nödvändigheten av att genomföra de genomgripande politiska åtgärder som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader istället för 3 som dagens klimatpolitik innebär.
Att utlysa klimatnödläge sätter klimatkrisen främst, både lokalt, nationellt och på sikt även globalt. Ansvaret för att ställa om från grunden ska inte läggas på innevånarna själva utan fokus måste ligga på strukturell omställning. Genom att erkänna och utlysa klimatnödläget kan den nödvändiga och storskaliga omställningen bli en del av människors medvetande, först lokalt och regionalt sen vidare nationellt och internationellt.Malmö Stad har en uttalad ambition att vara Sveriges klimatsmartaste kommun och bör därför visa vägen. Vårt initiativ att utlysa klimatnödläge vänder sig till Malmö Stads kommunfullmäktige att anta en motion som:
1. Erkänner att vi befinner oss i ett klimatnödläge
2. Erkänner att nödläget kräver massmobilisering och akuta genomgripande åtgärder på lokal, regional, nationell och internationell nivå
3. Erkänner att nödläget varar tills världens nationer säkerställt att målet för den globala uppvärmningen inte passerar förödande 1,5 grader
4. Ger kommunen i uppdrag att skyndsamt ta fram en klimatnödlägesplan och prioritera planen i kommunens strategiska arbete
5. Fastställer att kommunen i klimatnödlägesplanen prioriterar att påverka andra kommuner och högre politiska nivåer att utlysa klimatnödläge
6. Fastställer att kommunen i klimatnödlägesplanen prioriterar att samarbeta med andra kommuner både nationellt och internationellt för att bygga upp kompetens och ta kompensatoriskt ansvar för en snabb omställning tills högre nivåer tar sitt fulla ansvar
7. Fastställer att kommunen i klimatnödlägesplanen tar på sig att informera alla Malmöbor om klimatnödläget och samverka med lokala aktörer för en skyndsam omställning.
Debattartikel i SDS: https://www.sydsvenskan.se/2019-03-20/vi-vadjar-till-malmos-politiker-att-utlysa-ett-klimatnodlage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.