Hoppa till innehåll

Aktion 6 juni inställd!

Extinction Rebellion Sverige har en nationell aktionsgrupp, som nu har bestämt att den planerade aktionen i Stockholm på nationaldagen 6 juni inte kan genomföras, pga Coronapandnemin. Här nedanför är beskedet:

Vi befinner oss i kris och behöver agera. Men nationella aktionsgruppen har kommit fram till att vi inte kommer att kunna genomföra en massaktion i Stockholm 6/6. COVID-19 har lamslagit samhället och ännu har vi bara sett början. Att då samlas i stora folkmassor och riskera smittspridning är inte att visa solidaritet mot våra medmänniskor. Vår metod är storskalig fredlig civil olydnad med mål att sätta press på makthavarna så att de agerar och bromsar klimatkrisen. Men den storskaliga samhällsstörning vi tror behövs är inte möjlig under dessa omständigheter. Det är heller inte möjligt att engagera personer i den energikrävande planering och mobilisering som en massaktion kräver, om vi inte vet att aktionen blir av.

Så vad händer nu?

Det ärliga svaret är – vi vet inte. Vi kommer att ha kontakt med lokalgruppernas representanter, som har varit med och planerat aktionen 4 april, för att se om det går att göra någon annan slags aktion 6 juni, eller om vi behöver prova något helt nytt. Klimatkrisen är också akut. Vi kommer att fortsätta kämpa för livet på jorden. Det gäller dock att välja sina kamper rätt, så att de faktiskt blir effektiva och gör skillnad.

COVID-19 visar att det är möjligt att genomföra stora samhälleliga förändringar på kort tid i en existentiell kris. Vi kommer inte att lägga vår kamp på is. Det finns mycket att göra och tiden är knapp. Låt oss fortsätta kämpa för livet på jorden. Låt oss experimentera och bygga motståndskraftiga rörelser och slå till när tiden är rätt. Låt oss skapa det samhälle vi drömmer om.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.