Hoppa till innehåll

Första rättegången mot XR i Sverige!

Fem kvinnor deltog höstas i en aktion med XR Skåne och de står nu åtalade och rättegången kommer att hållas 21 april vid Malmö tingsrätt.

Åtalet gäller att de fem avbröt ett kommunmöte och höll ett kort klimattal med syftet att rädda framtida generationer undan klimatkatastrofer. Nödrätt borde vara ett lämpligt försvar i domstolen.

När Malmö kommunfullmäktige höll möte i november förra året, ställde sigde fem kvinnorna upp och uppmanade politikerna att agera mot klimatkrisen och den pågående massutrotningen av arter.

De fem modiga åtalade

Ann Engqvist är en av de åtalade. — Jag är inte rädd för konsekvenser för egen del, jag är rädd för vad som händer med oss när jorden förstörs. Jag höll talet som mamma och mormor. Det var en vädjan till politikerna att ta de beslut som behövs för att trygga våra liv.

Varken Malmö kommun eller Sverige som nation lever idag upp till sina klimatmål. Det klimatpolitiska rådet, ett oberoende expertorgan, konstaterade i fjol att Sverige inte kommer att nå målen om vi fortsätter som nu – och att målen dessutom är för lågt satta för att stoppa den globala upphettningen.

— Människor dör redan på grund av klimatkrisen och för varje dag som våra ledare skjuter upp omställningen ökar riskerna för oss och kommande generationer, säger Karin Sunde Persson, som också var med och höll talet till politikerna. 

– Det finns inte tid till att fortsätta som om någon annan, någon annanstans, ska lösa problemet åt oss. Vi måste alla ta vårt ansvar där vi är.

Rättegången hålls i Malmö tingsrätt på Kalendegatan den 21:a april kl 8:30 till 13:30. Kom gärna dit och visa ditt stöd!

2 kommentarer till “Första rättegången mot XR i Sverige!”

  1. Uppmuntrande tillrop värmer i hjärtat, tack!
    Skriv gärna på Facebookgrupper för XR Skåne (och Sverige) och andra sociala medier. Vi behöver få ut information om rättegången och få folk att förstå de uppoffringar XR-aktivister är beredda att göra.
    Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.