Hoppa till innehåll

Lyckade blockader i soliga Malmö

Det är varma och soliga dagar i Malmö. Ett 15-tal aktivister samlas i svalkande skugga vid Johannes kyrka i centrala Malmö, beredda att genomföra ett antal ”swarmings”.

Gruppen aktivister diskuterar olika alternativ för aktioner och röstar fram en som alla vill vara med på. Deltagarna delar upp sig i olika grupper med olika uppgifter. Jag som skriver detta tillhör dock Corona-riskgrupp och håller mig därför hela tiden på stort avstånd från potentiella smittbärare och deltar mer som observatör än som aktivist.

När förberedelserna är klara så delar vi ut flaggor, pins, flyers och övriga dokument och sedan blir det till att vandra eller cykla till vår överenskomna plats: en trafikkorsning nära stranden Ribersborg, på malmöitiska kallad ”Ribban”.

När solen bränner som hetast genomför aktivisterna blockader vid korsningen. Vi samtalar med bilister, cyklister och alla andra. Vi frågar om de är oroliga för klimatet och de allra flesta ger oss positiv respons och tycker att det vi gör är väldigt bra.

Vi förklarar att vi utnyttjar yttrandefriheten och åberopar Nödrätt för att rättfärdiga våra aktioner.

Biltrafiken blir stoppad i 7 minuter och släpps sedan på igen tills eventuella köer försvunnit – och sedan upprepas allt återigen.

Bussar släpps alltid igenom och givetvis flyttar vi oss omedelbart för utryckningsfordon och nödlägen.

Det är väldigt många som passerar på väg till (och från) stranden Ribersborg. De allra flesta är positiva, men vid check-outen efter aktionen (när vi avslutar och rundar av) så är enigheten stor om att vi aldrig varit med om så många aggressiva människor förut.

5 kommentarer till “Lyckade blockader i soliga Malmö”

  1. Så fina banderoller – så fin aktion – fint reportage. Önskar jag kunnat vara med men ligger i startgroparna. Jag tror det ni gör nu är banbrytande .

    1. Kristina, ja vi hoppas att vi kan bryta nuvarande bana, som leder mot massutrotning av växter och djur av sällan skådat slag.
      Hoppas vi får se dig i aktion med XR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.